Productoverzicht

dakvoet accessoires

Dakvoet accessoires hebben qua functie een paar overeenkomsten; ze zijn tegen het indringen van vogels en muizen onder de dakpannen en hebben een beschermende functie voor het dakbeschot. De Kombi dakvoet is een combinatie van beide. De Mini kombi is met name bedoeld voor de aansluiting van de kilgoot. Het onderpanprofiel kan los of in combinatie met een vogelschroot worden toegepast. Om condensvorming te voorkomen moet het dakvlak altijd goed geventileerd worden. Deze ventilatie dient niet alleen t.p.v. de nok, maar ook bij de dakvoet. De minimale ventilatie eis conform de DIN 4108 is 200 cm²/meter. Bij de vlakke dakpannen kan extra ventilatie worden verkregen door toepassing van de venti panlat. Door toepassing van golfplaat afdekprofielen kan de golf van de golfplaten worden dichtgezet. De vogel dakvoet is een combinatie van producten en kan een nestgelegenheid t.p.v. de dakvoet worden gerealiseerd. 

kilgoot en verholen goot

Op pannendaken komen tal van details voor waar het regenwater niet rechtstreeks naar de dakgoot kan worden afgevoerd. Door toepassing van kilgoten en verholen goten kan dit probleem worden opgelost. In het verleden werd hoofdzakelijk lood of zink gebruikt. In verband met het vrijkomen van schadelijke stoffen mogen in diverse gemeenten deze materialen niet meer worden toegepast. Producten van kunststof, maar ook van gecoat aluminium bieden uitkomst. Toepassing van prefab kilgoten en verholen goten biedt tal van voordelen. Bijvoorbeeld: het dak kan direct waterdicht worden afgewerkt door de aannemer of dakdekker, zonder op andere partijen te hoeven wachten. 

ondervorst elementen - nok- en hoekkeper afdekprofielen

Voor de nokafwerking hebben wij diverse systemen in ons pakket. Ventilatie en een goede afdichting op de dakpannen zijn een eerste vereiste voor een ondervorst. Conform de DIN 4108 en richtlijnen van het IKOB BKB dient een dakvlak ter plaatse van de nok te worden geventileerd. Voor keramische pannen is dit 0,25 ‰ en voor betonpannen 0,50 ‰.Rekenvoorbeeld: Dakvlakhoogte is 8 meter, de andere zijde van het dak is ook 8 meter. 1 meter ondervorst moet dus 16 m2 kunnen ventileren.16 m2 X 0,50 ‰ = 0,008 m2 = 80 cm2. Om bij lessenaardaken zoveel mogelijk dure ventilatiepannen te vermijden is het chaperon ventilatieprofiel leverbaar.

ondervorst op rol

Nok- en hoekkeperband op rol. Afhankelijk van de dakpannen en ventilatie eisen zijn diverse systemen leverbaar. Alle rollen zijn voorzien van een butyl kleefstrip, die op de dakpannen wordt geplakt.De diepte van de golf of de hoogte van de kopsluiting is meestal bepalend voor de breedte van de rol. Voor grote Romaanse dakpannen adviseren wij bijvoorbeeld de Alu Vario rol van 39 cm breedte toe te passen. Voor aansluiting van de HV vorsten is de Aeroflex cover leverbaar. Voor de vlakke dakpannen hebben wij kunststof afdekprofielen in het programma.Deze worden speciaal op dakhelling en kleur gemaakt. 

loodvervangers en dakaansluitingen

Dakkapellen, schoorstenen, zonnecollectoren, dakvensters, e.d. zijn vaak lastige onderdelen in een dakvlak. Traditioneel werden deze aansluitingen op de dakpannen met lood afgewerkt. Vanwege de giftige stoffen die voortdurend vrijkomen, worden steeds vaker een z.g. loodvervangers voorgeschreven en toegepast.Gecoat lood, zoals het ribbellood, beperkt het vrijkomen van lood in het milieu. Producten zoals de nedsaflex zijn flexibel toepasbaar en kennen geen milieubezwaren. De Rooflex is een rol van gewafeld aluminium, met een volledige butyl kleeflaag. Deze rol is heel gemakkelijk te vormen en bijvoorbeeld toe te passen als verholen goot. Voor lastige aansluitingen met dakpannen (als gevelbekleding) en kozijnen hebben wij het kozijnframe ontwikkeld. 

bevestigingsartikelen

Schroeven worden veelal toegepast om de vorsten, gevelpannen of speciale hulpstukken vast te zetten. Bij toepassing van dakpannen als gevelbekleding dient elke pan te worden verankerd en tevens te worden vastgezet met een RVS schroef. Deze extra schroef voorkomt niet alleen dat de dakpannen er kunnen afwaaien, maar beperkt tevens het hinderlijke geklapper bij geringe windkracht.Om te voorkomen dat de dakpannen kunnen breken bij het aanschroeven, zijn de dakpanschroeven voorzien van een rubber of EPDM ring. De RVS snelschroeven zijn tevens voorzien van een RVS ring.Deze RVS ring zorgt voor een nog strakkere verbinding van de pan en panlat en voorkomt dat de rubber of EPDM ring kapot gedraaid kan worden. Smalle stukken dakpan langs een dakvenster zijn altijd lastig te bevestigen. Met de dakpanlijm kunnen de pannen vooraf worden verlijmd en naderhand worden gezaagd. 

panhaken en vorsthaken - verankering

Een degelijke verankering begint met de keuze van de juiste panhaak. Onderstaand een link naar de hakenlijst, waarin nagenoeg elke dakpan voorkomt, met daarbij het type panhaak. Voor een nieuwbouwproject dient altijd eerst een verankeringsberekening gemaakt te worden. Deze berekeningen kunnen wij uiteraard ook voor u verzorgen. Voor deze berekening zijn o.a. de volgende factoren van belang; windgebied, dakhelling, nokhoogte, afmeting van het gebouw en type dakpan. De rekenwaarde wordt uitgedrukt in Newton en is vastgesteld in testproeven conform de EN 14437.

diverse producten

Door toepassing van sneeuwvangers op het dak kan veel overlast en schade door schuivende en vallende sneeuwmassa worden voorkomen. Denk hier bijvoorbeeld aan schade aan dakgoten, daken boven parkeerplaatsen, lager gelegen glasdaken, entrees, etc. De stap- en looproosters maken het veiliger om daken te betreden voor o.a. reparatie, inspectie, onderhoud of soms als vluchtweg bij brand. Door ladderhaken en ooghaken (veiligheidshaken) op bepaalde punten op het dak te monteren is het m.b.v. dakladders en veiligheidslijnen mogelijk om op een veilige manier het dak te betreden. De PointFlex klimbeveiliging is een solide RVS beveiligingsvoorziening, die het (ongewenste) indringers een stuk lastiger maakt. Zonder extra hulpmaterialen, zoals bijv. een ladder, is het nagenoeg onmogelijk om ongeschonden de PointFlex klimbeveiliging te passeren. Met behulp van de tijdelijke HWA worden de gevels beschermd tegen (vuil) regenwater vanaf de dakpannen. 

De Gootdrain is een kunststof gaas, dat in de dakgoot wordt gelegd. De bladeren, die op het element vallen drogen op en waaien weg. Vogel-stiXX duivenwering is een variabel toepasbaar systeem om duiven te weren van dakranden, zonneschermen etc. De standaard elementen zijn deelbaar, dus kunnen op elke gewenste afmeting worden gebruikt. Voor smalle randen een half element en voor extra brede randen bijv. anderhalf element. De Difflex dakfolie is een hoogwaardig, dampdoorlatende dakfolie, vervaardigd uit een uitermate sterk polypropyleen spinvlies. De Difflex kan direct op het dakbeschot worden aangebracht. Ook als dampopen folie op een houtskelet gevelconstructie is de Difflex 100 toepasbaar. Kunststof ventilatieprofielen kunnen op tal van situaties worden toegepast waar men vogels en muizen wil weren, maar wel wil ventileren. 

dakdoorvoer in kleur

De dakbedekking van de hedendaagse woningbouw wordt steeds kleurrijker, waarin ook allerlei voorzieningen moeten worden opgenomen voor o.a. mechanische ventilatie, W.T.W., uitmonding droogautomaten, rioolbeluchting, uitmonding CV-installatie etc. Veelal worden hiervoor standaard zwarte doorvoeren gebruikt. Voor dakpannen waarvoor geen passende doorvoerpan bestaat wordt een loodslabbe genomen. Het gevolg is loodstrepen op de dakpannen. Ook wordt de toepassing van lood, vanwege het vrijkomen van giftige stoffen, steeds vaker vermeden. Colorvents is een productgroep van dakdoorvoeren, in het model en kleur van de dakpannen, voor projectmatige toepassingen. Voor een luchtdichte aansluiting van de dakdoorvoeren zijn inbouwmanchetten leverbaar. Universele dakdoorvoeren zijn toepasbaar als rioolbeluchting en (mechanische) ventilatie. 

mechanische ventilatie en WTW
rioolbeluchting
CV, WTW en andere pijpen